Kontakta oss: info@legalfriend.se

Samboavtal mall – helt gratis!

Grattis! Här får du en gratis mall av ett samboavtal i PDF. Med ett samboavtal bestämmer ni hur bostad och era gemensamma saker ska fördelas om ni gör slut eller om en av er skulle dö. Om ni inte har ett samboavtal så gäller sambolagens regler för hur er bostad och gemensamma saker ska fördelas.

samboavtal, samboavtal mall

Samboavtal mall – vilka nackdelar finns det?

Ett samboavtal är ett enkelt avtal som ni själva kan fylla i, men kom ihåg att mallen bara är ett exempel på hur ett samboavtal kan se ut. Det är därför inte säkert att mallen passar just er.

Samboavtal – vad är det?

Ett samboavtal innebär att samborna genom ett avtal bestämmer hur deras gemensamma bostad och gemensamma saker ska fördelas om de skulle göra slut eller om en av dem skulle dö. Du kan läsa mer om vad ett samboavtal är här.

Vad är samboegendom?

Samboegendom kan vara en gemensam bostad och gemensamma saker som ni som sambo har köpt tillsammans. Det kan exempelvis vara er nya tv eller soffa. Du kan läsa mer om vad samboegendom är här.

Vad innebär en bodelning mellan sambor?

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det. Den andra sambon får inte vägra eller försvåra en bodelning. Upphör samboförhållandet genom att den ena sambon dör så är det bara den efterlevande sambon som får begära bodelning. Du kan läsa mer om vad bodelning mellan sambor innebär här.

Vad är en gemensam bostad enligt sambolagen?

Enligt sambolagen kan en gemensam bostad vara en bostadsrätt, hyresrätt, villa eller en tomt (ägd, arrenderad eller tomträtt) där det finns en byggnad som används som sambornas gemensamma hem. Du kan läsa mer specifikt vad som gäller för dig som bor i bostadsrätt och är sambo här. Oavsett bostadsform så ska bostaden ha införskaffats gemensamt av samborna med avsikten att samborna ska bo där tillsammans. Du kan läsa mer om vad en gemensam bostad är här.

Behöver du hjälp med att skriva ditt samboavtal?

Om du behöver hjälp med att skriva ett samboavtal rekommenderar vi att du antigen skriver ditt samboavtal online hos oss eller att du använder dig av en advokat istället. Du kan söka efter en advokat med inriktning familjerätt på advokatsamfundets hemsida. Klicka här för att komma till advokatsamfundets hemsida.

Vill du läsa mer om sambolagen och vad det innebär att vara sambo?

Regeringskansliet har publicerat en enkel och gratis folder om vad det innebär att vara sambo. Klicka här för att komma till Regeringskansliets hemsida.