Kontakta oss: info@legalfriend.se
Gåvobrev online på LegalFriend

Gåvobrev lös egendom

995 kr
 • Skräddarsytt gåvobrev
 • Erfaren jurist granskar
 • Fast pris & nöjdhetsgaranti

1

Svara på några frågor

Skuldebrev, skuldebrev mall

Svara på frågorna i vårt avtalsformulär. Betala tryggt och smidigt med kort.

2

Upprättning och granskning

Ditt avtal upprättas utifrån dina svar i en mall. En erfaren jurist granskar avtalet. Om juristen har fler frågor, blir du kontaktad genom e-post.

3

Ditt avtal levereras

Avtalet skickas till dig bifogat via e-post.

Allt klart!

bodelningsavtal bodelningsavta sambo, bodelningsavtal gift, bodelningsavtal mall

Nu kan du vara säker på att du har ett juridiskt korrekt avtal granskat av en jurist.

gåvobrev, gåvobrev mall, gåvobrev fastighet, gåvobrev bostadsrätt, legalfriend

Tips till dig som ska skriva ett gåvobrev

 • Beskriv gåvan så detaljerat och tydligt som möjligt. Använda serie- och registreringsnummer om det finns. Se till att det är tydligt vad som är gåvan, så det inte blir några missförstånd.

 • Ha person- eller organisationsnummer samt fullständigt namn redo för den som ska få gåvan.

 • Tänk igenom på förhand om du vill göra gåvan till mottagarens enskilda egendom – så att mottagaren får behålla gåvan vid en eventuell skilsmässa eller bortgång.

 • Ska gåvan vara förskott på arv eller inte? Med gåvobrevet kan du bestämma att en gåva till ditt barn inte ska vara förskott på arv.

 • Låt en erfaren jurist upprätta och granska gåvobrevet. Det går att skriva själv, men det är inte alls säkert att det blir rätt.


Lär dig mer om juridiken kring gåvor

Vanliga frågor om gåvobrev

 • Vad är ett gåvobrev?

  Ett gåvobrev är ett juridiskt dokument där en gåvogivare (en person eller flera) skriftligt lovar att ge bort något till en gåvotagare (en person eller flera).

  Ett gåvobrev är användbart när du vill ge bort något som är värdefullt, exempelvis en del av en fastighet, pengar eller en bil.

  Genom att i gåvobrevet ange olika typer av villkor, exempelvis att gåvan ska vara gåvotagarens enskilda egendom eller förskott på arv, så kan du skapa trygghet både för dig och för den som ska få gåvan.

 • Kan man strunta i gåvobrev?

  Om man struntar i att upprätta ett gåvobrev så blir gåvan giltig först när gåvan har lämnats över till den som ska få gåvan. Innan själva överlämnandet sker kan den som lovat att ge bort gåvan ta tillbaka löftet. Men när mottagaren fått gåvan kan den som gett gåvan inte längre ångra sig.

  Men, om den som lovat att ge gåvan uttrycker det inför en större grupp människor och gör det under ett högtidigt tillfälle så är det ändå bindande. Du kan läsa mer om juridiken kring gåvor här.

 • Vad betyder förskott på arv?

  Gåva till barn eller barnbarn (bröstarvinge) är att betrakta som förskott på arv om det inte i ett gåvobrev uttryckligen står att gåvan inte ska vara förskott på arv. Om en gåva räknas som förskott på arv så ska värdet av gåvan räknas av från arvet i framtiden. Du kan läsa mer om förskott på arv här.

 • Måste ett gåvobrev registreras?

  En gåva mellan makarna som har registrerats hos Skatteverket kan inte tas i anspråk för att betala den givande makens skulder.

  Gåvan ska registreras hos Skatteverket genom att lämna in originalhandlingen (gåvobrevet) till Skatteverket. Du kan läsa mer om registrering av gåvobrev här.

 • Gåva mellan makar

  En gåva mellan makar måste registreras hos Skatteverket. Det gäller dock inte för "vardagsgåvor" som exempelvis födelsedagspresenter utan större värde. Är det en fastighet som ges i gåva behövs också lagfart.

 • Är muntliga löften om gåvor bindande?

  Muntliga löften är bindande om löftet om att ge en gåva har gjorts inför ett flertal människor. Du kan läsa mer om muntliga löften av gåva här.

 • Går det att ångra ett löfte om en gåva?

  Det går att ångra ett löfte om en gåva, så länge det inte är skriftligt, eller om löftet om gåvan gjorts inför ett flertal personer vid ett högtidligt tillfälle.

 • Vad gäller vid gåva avseende fastighet?

  Den som får en fastighet i gåva behöver söka lagfart hos Lantmäteriet. Gåvobrevet ska skickas in tillsammans med ansökan om lagfartsändringen. Du hittar lagfartsblanketten på Lantmäteriets hemsida.

  Löfte om gåva av en fastighet är inte bindande. Det spelar ingen roll om det är muntligt eller skriftligt. En giltig gåva av en fastighet förutsätter ett gåvobrev som har skrivits under av både den som ger gåvan och den som ska få gåvan, samt att gåvobrevet i övrigt ska uppfylla de bestämmelser som uppställs i jordabalken. Du kan läsa mer om vad som gäller för gåva av fastighet här.

 • Vilket ansvar har LegalFriend?

  Vi garanterar att våra avtal är korrekta och vi har en fulltäckande ansvarsförsäkring. Vi tar ansvar för att den information du ger oss leder till ett avtal som är korrekt enligt samtliga tillämpliga rättskällor – lag, förarbeten, rättspraxis m.m. Eventuell felaktig rådgivning från våra jurister tar vi också ansvar för. Du ansvarar dock själv för att den information du ger oss är korrekt.

 • Kan jag komma i kontakt med en jurist innan jag skriver avtalet?

  Självklart kan du det. Våra jurister finns tillgängliga genom e-post för att besvara dina frågor eller funderingar - så tveka inte att höra av dig till oss.

 • Hur funkar nöjdhetsgarantin?

  Vi på LegalFriend erbjuder våra kunder en nöjdhetsgaranti vid köp av avtal. Denna garanti säkerställer att du som kund ska bli nöjd med ditt köp. För att nöjdhetsgarantin ska gälla behöver du först maila till oss på info@legalfriend.se Därefter försöker en jurist på LegalFriend tillsammans med dig som kund lösa eventuella fel som har inträffat. Är inte felen lösta genom samförstånd kan du som kund inom (20) dagar från köp maila till oss på info@legalfriend.se och och begära en fullständig återbetalning.

 • Hur betalar jag?

  Du betalar alltid säkert på LegalFriend med kredit/bankkort från Mastercard eller Visa.

 • Är det säkert att upprätta avtal hos LegalFriend?

  Vi som jobbar på LegalFriend har lång erfarenhet av juridik. Alla våra jurister har en juristexamen (jur. kand) och är tingsmeriterade i tingsrätt. Vi är alltså väl medvetna om vikten av säkerhet och diskretion vid avtalsskrivande. För oss på LegalFriend är din trygghet en prioritet. Vi tillämpar alltid tystnadsplikt för samtliga av våra kunder och lämnar aldrig ut kunduppgifter till obehöriga. Du kan läsa mer om säkerhet och integritet samt hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.

  För oss är det mycket viktigt att du som kund känner dig trygg och bekväm med det avtal du valt att upprätta. Våra kunder är det viktigaste vi har, därför har vi alltid stor respekt för dig och din situation. Om du är osäker på något är du alltid välkommen att kontakta oss, vi svarar snabbt på dina frågor!

 • Jag har fått mitt avtal, men är inte nöjd.

  Först och främst; vad tråkigt. Då har vi misslyckats. Skriv till oss på info@legalfriend.se och berätta varför du inte är nöjd vad gäller ditt avtal så ska vi göra allt vi kan för att du ska bli nöjd med det. Om du fortfarande inte är nöjd efter det så har du rätt att begära pengarna tillbaka i enlighet med vår nöjdhetsgaranti.

 • Ändringar i mitt avtal efter att jag köpt det?

  Har du färdigställt ditt avtal och kommer på att du behöver göra ändringar i efterhand går det alldeles utmärkt. Du har alltid kostnadsfri ändringsrätt i 14 dagar. Hör av dig till info@legalfriend.se så ordnar vi det.

 • Vad är skillnaden med andra avtalstjänster online?

  Hos oss på LegalFriend är det alltid en erfaren jurist med juristexamen och som har erfarenhet från domstol som slutligt granskar ditt avtal. Samma jurist finns dessutom med dig hela vägen efter att du fått ditt avtal och svarar på eventuella frågor. Allt för att du som kund ska vara nöjd.

  Många andra aktörer som erbjuder juridik online använder sig av automatiska script som skickar ut avtalen direkt efter betalning. Oftast finns det heller ingen jurist som granskar avtalet, eller som arbetar på bolaget.

  Om ett avtal inte lever upp till formkraven är avtalet att betrakta som ogiltigt och i vissa fall kan det räcka med att en mening är felformulerad. Därför säkerställer alltid en jurist ett juridiskt korrekt avtal som därmed minskar riskerna för eventuella framtida tvister.

Framtidsfullmakt online på LegalFriend

Skräddarsydda avtal
Alltid granskat och kvalitetssäkrat av jurist

Gåvobrev online på LegalFriend

Fast pris
Alltid fast pris på alla avtal. Ändringar i efterhand är kostnadsfria

LegalFriend jurist online du kan lita på

Nöjdhetsgaranti
Alltid hundra procent nöjd, annars får du pengarna tillbaka

På 10 min skriver du ett juridiskt korrekt gåvobrev. Du betalar tryggt med Klarna i sista steget.

895 kr

Börja här