Ett samboförhållande inleds när
Det är viktigt att veta under vilken tidsperiod ett samboförhållande har existerat, det vill säga mellan vilket datum det började och vilket datum det slutade, vid en bodelning mellan sambor. Men även viktigt vid en eventuell jämkning av bodelning mellan sambor.
Om man är folkbokförd på samma adress som den man har ett förhållande med så föreligger det presumtivt för att ni ska räkna som sambor enligt sambolagen, dvs är ni folkbokförda på samma adress så tyder det på att ni är sambor.
Om ni inte är folkbokförda på den adressen som utgör er gemensamma bostad (ert gemensamma hushåll) så räknas ni troligen inte som sambor förrän båda är folkbokförda på samma adress.
Om man inte är skriven på samma adress, men ändå anser att man ska räknas sam sambor, får man motbevisa det genom att vid en helhetsbedömning kunna visa på att man som sambor uppfyller samtliga förutsättningarna för att räknas som sambo enligt sambolagen. Du kan läsa mer om dessa förutsättningar här.
Som utgångspunkt har sambor rätt att fritt välja när deras samboförhållande ska anses ha börjat och avslutats. Men i vissa fall, när exempelvis en borgenär som exempelvis Kronofogden vill utmäta egendom för en av samborna, får man inte bestämma fritt när samboförhållandet ska anses ha börjat eller avslutats.
För att räknas som sambo enligt sambolagen finns det inget hinder om ena sambon, eller båda, har ytterligare en bostad.
Du kan läsa här om när du räknas som sambo.
Skriv ett samboavtal till ett fast pris med nöjdhetsgaranti genom oss på LegalFriend.
Lär dig mer om vad ett samboavtal är för något här.