Kontakta oss: info@legalfriend.se

Sambo

När räknas man som sambo?

Du räknas som sambo när du är stadigvarande sammanboende med någon och ni lever i ett parförhållande och ni har ett gemensamt hushåll och ingen av er är gift. Alla förutsättningarna ovan måste vara uppfyllda för att du ska räknas som sambo enligt sambolagen. Du kan läsa mer om när man räknas som sambo här.

Samboavtal?

Vad är ett samboavtal? Kort sagt innebär ett samboavtal att samborna genom ett avtal bestämmer hur deras gemensamma bostad och gemensamma saker ska fördelas om de skulle göra slut eller om en av dem skulle dö. Du kan läsa mer om vad ett samboavtal är här.

Samboavtal mall

Du hittar en mall på ett samboavtal gratis här. Med vår mall kan ni avtala bort sambolagen i sin helhet mellan er.

Sambo ärver inte varandra!

Sambor ärver inte varandra. Arvet fördelas istället enligt arvsordningen, i första hand till sambons barn och i andra hand till sambons föräldrar. Om ni som sambor vill ärva varandra så måste ni skriva ett testamente. Du kan läsa mer om vad som gäller för sambor och arv här.

Sambo i bostadsrätt?

Om ni flyttar in samtidigt i en bostadsrätt så räknas den som samboegendom.

Bostadsrätten ska då delas lika vid en bodelning om ni skulle göra slut eller om en av er avlider, oavsett om ena sambon betalat mer än den andra.

Det vanligaste är därför att man upprättar ett samboavtal och ett skuldebrev – där ni bestämmer ägarandelen av bostadsrätten och vem som har betalat vad – för att undvika framtida bråk om ni skulle göra slut eller en av er avlider.

Samma sak gäller för saker, exempelvis en soffa eller tv, som ni köpt till er bostadsrätt. Det räknas också som samboegendom.

På samma sätt som bostaden så ska också era gemensamma saker (samboegendom) delas lika vid en bodelning om ni skulle göra slut eller om en av er skulle avlida. Utan ett samboavtal spelar det alltså ingen roll om det är du som köpt den där dyra tv:n – skriver ni inte ett samboavtal så tillhör den automatiskt även din sambo. Om ni däremot har köpt saker innan ni flyttade ihop så ska dem inte delas upp om ni skulle göra slut eller en av er dör.

Du kan läsa mer om vad som gäller för dig som är sambo och bor i en bostadsrätt här.