Om ni flyttar in samtidigt i en bostadsrätt så räknas den som samboegendom.
Bostadsrätten ska då delas lika vid en bodelning om ni skulle göra slut eller om en av er avlider, oavsett om ena sambon betalat mer än den andra.
Det vanligaste är därför att man upprättar ett samboavtal och ett skuldebrev – där ni bestämmer ägarandelen av bostadsrätten och vem som har betalat vad – för att undvika framtida bråk om ni skulle göra slut eller en av er avlider.
Samma sak gäller för saker, exempelvis en soffa eller tv, som ni köpt till er bostadsrätt. Det räknas också som samboegendom.
På samma sätt som bostaden så ska också era gemensamma saker (samboegendom) delas lika vid en bodelning om ni skulle göra slut eller om en av er skulle avlida. Utan ett samboavtal spelar det alltså ingen roll om det är du som köpt den där dyra tv:n – skriver ni inte ett samboavtal så tillhör den automatiskt även din sambo. Om ni däremot har köpt saker innan ni flyttade ihop så ska dem inte delas upp om ni skulle göra slut eller en av er dör.
Det enkla sättet att bestämma på förhand vad som ska hända med er bostadsrätt och reglera eventuella olika kontantinsatser är genom att skriva ett samboavtal och skuldebrev. I samboavtalet bestämmer ni även vad som ska hända med er samboegendom.
Om ena sambon flyttar in i den andras bostadsrätt, och denna bostadsrätt redan är den sambons befintliga hem, så börjar inte sambolagen att gälla direkt för den bostadsrätten. Annat gäller sambon köper in sig i bostadsrätten.
Det är viktigt att komma ihåg att om ena sambon kan bevisa att bostadsrätten skaffats för att användas av samborna gemensamt så ska bostadsrätten delas lika vid en bodelning enligt sambolagen – oavsett vem som betalat vad.
Kom ihåg, ett samboavtal och ett skuldebrev gör att ni kan bestämma på förhand hur er bostadsrätt ska bodelas och vem som har betalt vad.
Om ni har tagit ett gemensamt lån för en bostadsrätt så är ni båda återbetalningsskyldiga. Om din sambo inte kan betala tillbaka lånet, kan banken kräva dig på ränta och amortering för hela lånet. Om du vill undvika en sådan situation så ska du skriva ett regressavtal.
Om ni köpt en bostadsrätt tillsammans och ni står båda på lånen men betalat olika mycket i kontantinsatser behöver ni skriva ett samboavtal och ett skuldebrev. Skuldebrevet ser till att den sambo som betalat mer i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.
När ni väl räknas som sambor så får du inte utan din sambos samtyckande sälja, ge bort, inteckna/pantsätta eller hyra ut er bostadsrätt om den räknas som samboegendom. Samma sak gäller för era gemensamma
Du kan inte utan din sambos samtyckande sälja, ge bort, inteckna/pantsätta eller hyra ut ert gemensamma hem. Samma sak gäller för alla prylar. Det går inte utan den andres samtycke att sälja, ge bort eller pantsätta gemensamt bohag.