Få saker i livet är roligare än att gifta sig. Att säga ja förändrar livet för er båda. Även juridiskt. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. Vi kommer därför här gå igenom de viktigaste juridiska frågorna som rör äktenskap. Innan ni gifter er är det bra att känna till och gå igenom dessa tillsammans för en trygg framtid.
Tänk på följande punkter:
Vad händer med er egendom?
Hur ska ni hantera giftorätten
Behöver ni ett äktenskapsförord?
Tänk även på testamente
Läs lite mer om respektive punkt nedan. Om du vill veta ännu mer, klicka vidare in på de egna sidorna för punkterna där allt du behöver veta gås igenom i detalj.
Det är en vanlig missuppfattning att man delar på allt när man gift sig. I själva verket är det precis tvärtom. Trots att ni gift er äger du själv fortfarande alla dina egna saker och den egendom som du hade innan ni gifte er. På samma sätt har du kvar alla dina skulder du hade innan ni gifte er. Även om du köper nya saker efter att du gift dig är det dina egna saker om du betalar för hela saken. Det är först om ni skiljer er det kan bli aktuellt att dela på er egendom. Läs mer om vad som händer med er egendom här.
En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är något som kallas giftorätt. Det innebär att ni har rätt till hälften av värdet på alla era gemensamma tillgångar vid en bodelning efter avdrag för skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet. De gemensamma tillgångarna kallas för giftorättsgods och det som inte är giftorättsgods kallas för enskild egendom. Läs mer om giftorätt och enskild egendom här.
I ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Det innebär att ni i i förväg kan komma överens om vad som ska hända med hela eller delar av era saker och egendom om ni skulle skilja er eller om äktenskapet upplöses av någon anledning. Det kan finnas olika anledningar till varför ni skulle kunna tänkas vilja skriva ett äktenskapsförord. Ett exempel är om någon har byggt upp ett företag på egen hand som inte ska bli del av en bodelning. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket. Läs mer om äktenskapsförord här.
Om ni har gemensamma barn ärver de er först efter att ni båda har gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn till bara en av er, har däremot rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång, om det inte regleras i ett testamente.
Genom upprättandet av ett testamente kan ni till viss del styra hur och när arv tas ut och på så sätt säkerställa trygghet för den avlidnes partner, vilket kan bli aktuellt till exempel om han eller hon vill bo kvar i ett gemensamt hem.
Läs mer om testamente här.