Saknar ni ett samboavtal så ska er gemensamma bostad delas lika enligt sambolagen om ni gör slut eller om en av er skulle dö, oavsett om en av er har betalat mer i kontantinsats än den andra.
Saknar ni ett skuldebrev riskerar den av er betalat mer i kontantinsats för er gemensamma bostad att förlora hela eller delar av kontantinsatsen om ni skulle göra slut eller en av er skulle dö.
Samboavtal – om ni räknas som sambo, men saknar ett samboavtal, och köper en ny bostad – så ska bostaden delas lika enligt sambolagen om ni gör slut eller om en av er skulle dö, oavsett om en av er har betalat mer i kontantinsats än den andra. Det gäller också om ni har olika ägarandelar av bostaden.
Skuldebrev – om ni inte har ett skuldebrev riskerar den som betalat mer i kontantinsats för er bostad att förlora hela eller delar av kontantinsatsen om ni skulle göra slut eller en av er skulle dö. Om ni är sambo och ska köpa (eller har köpt) en bostad med olika kontantinsats så behöver ni ett skuldebrev. För att skuldebrevet ska vara giltigt så måste ni även ha ett samboavtal, annars gäller inte skuldebrevet.
Med ett samboavtal bestämmer ni hur er bostad och saker (samboegendom) ska fördelas om ni skulle göra slut eller om en av er skulle dö. Ett samboavtal är bra att ha om ni har olika ägarandelar av bostaden eller betalat olika mycket i kontantinsats. För att ett samboavtal ska vara giltigt så måste det vara skriftligt och undertecknat av båda samborna. Det är även bra om samboavtalet är bevittnat av två personer och att ni har två exemplar så att varje sambo har sitt egna exemplar, men det är inget krav. Du kan läsa mer om samboavtal här. Och du hittar en gratis mall av ett samboavtal här.
Vill du ha ett samboavtal som är skräddarsytt efter just er unika situation så rekommenderar jag dig att skriva ett samboavtal online hos oss på LegalFriend. Då besvarar du ett antal enkla och pedagogiska frågor, och baserat på era svar så skapas ett juridiskt korrekt och skräddarsytt samboavtal anpassat efter just er situation.
Att skriva ett samboavtal online hos oss kostar 995 kr. Du betalar först i sista steget genom Klarna, efter att du besvarat alla frågor. Om du vill ändra något i samboavtalet i efterhand så ändrar vi det åt dig kostnadsfritt. Vi som driver LegalFriend är erfarna jurister och det är också vi som hjälper dig om du behöver hjälp med något.
Ett skuldebrev är ett avtal där någon lovar att betala ett belopp i pengar till någon annan. Om du lånar pengar av exempelvis en bank så skriver du under ett skuldebrev. Skuldebrevet blir en trygghet för den som lånar ur pengarna. I skuldebrevet ska det stå hur stor skulden är. Det ska även stå hur skulden ska betalas tillbaka och om det är någon ränta på skulden. En sambo som står på lån för en bostad till lika delar men som gått in med olika kontantinsats behöver ett skuldebrev. Annars riskerar den sambon som betalat mer att inte få tillbaka hela sin kontantinsats.
Om ni betalat olika mycket för er bostad behöver ni ett skuldebrev. Men för att skuldebrevet ska vara giltigt så måste ni även ha ett samboavtal, annars gäller inte skuldebrevet.
Om ni bara skriver ett skuldebrev, och inget samboavtal där ni bestämt att er bostad ska undantas i en bodelning, så kommer bostaden att delas lika mellan er vid en bodelning. Bodelning ska ske om ni gör slut eller om en av er dör enligt sambolagen. En skuld som ena sambon har på den andra sambon ska dras av vid bodelningen. Enligt § 13 och § 14 sambolagen är alla skulder som är hänförliga till samboegendom avdragsgilla i en bodelning, och när det sker så blir inte skuldebrevet giltigt. Läs mer om hur en bodelning mellan sambor går till här.
Om ni som sambo har betalat lika mycket i kontantinsats men har olika ägarandelar så behöver ni ett samboavtal. Om ni skaffat en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom. Enligt sambolagen ska samboegendom delas lika mellan er som sambo om ni skulle göra slut eller en av er dör. Det spelar ingen roll vem av er som står på lånet, kontraktet eller hur mycket ni har lagt in i kontantinsats. Bostaden ska ändå delas lika mellan er enligt regler för bodelning mellan sambor. För att undvika det behöver ni skriva ett samboavtal. Samboavtalet bestämmer hur mycket respektive sambo ska äga av bostaden om ni skulle göra slut eller en av er skulle dö.
Om ni är gifta och köper ett hus eller en bostadsrätt ska värdet av bostaden delas lika mellan er om ni i framtiden skulle skilja er. Värdet av alla era tillgångar ska delas lika vid en skilsmässa. Om ni inte vill dela lika behöver ni bestämma hur ni vill ha det genom äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Du kan läsa mer om hur en bodelning går till som gift här.