Gratis mall av samboavtal | LegalFriend | Handbok i Juridik

Vad är LegalFriend?

LegalFriend är en gratis handbok i juridik. Skriven på ett enkelt sätt och kvalitetssäkrad av erfarna jurister.

Gratis mall av samboavtal

Grattis! Här får du en gratis mall av ett samboavtal i PDF. Genom samboavtalet bestämmer ni hur bostad och saker ska fördelas om ni skulle göra slut eller om en av er dör. Ett samboavtal kan vara bra om ni till exempel har betalt olika mycket för er bostad eller saker som ni har i bostaden. Om ni inte har ett samboavtal så gäller sambolagens regler.


Ladda hem en gratis mall av ett samboavtal i PDF här!

Om du inte vill dela lika på bostad eller saker som du och din sambo införskaffat för gemensamt användande så måste ni skriva ett samboavtal, annars gäller reglerna för bodelning enligt sambolagen.

samboavtal mall, samboavtal pdf, samboavtal exempel, samboavtal online

Skriv in din e-post för att få ett gratis samboavtal skickat till dig!

Nackdelar med att använda en mall av ett samboavtal

Ett samboavtal är ett enkelt avtal som ni själva kan fylla i, men kom ihåg att mallen bara är ett exempel på hur ett samboavtal kan se ut. Det är därför inte säkert att mallen passar just er.

Vill du ha ett samboavtal som är skräddarsytt efter just er unika situation så rekommenderar jag dig att skriva ett samboavtal online hos oss på LegalFriend. Då besvarar du ett antal enkla och pedagogiska frågor, och baserat på era svar så skapas ett juridiskt korrekt och skräddarsytt samboavtal anpassat efter just er situation.

Att skriva ett samboavtal online hos oss kostar 595 kr. Du betalar först i sista steget, efter att du besvarat alla frågor. Om du vill ändra något i samboavtalet i efterhand så ändrar vi det åt dig kostnadsfritt. Vi som driver LegalFriend är erfarna jurister och det är också vi som hjälper dig om du behöver hjälp med något.

Samboavtal – vad är det?

Ett samboavtal innebär att samborna genom ett avtal bestämmer hur deras gemensamma bostad och gemensamma saker ska fördelas om de skulle göra slut eller om en av dem skulle dö. Du kan läsa mer om vad ett samboavtal är här.

Vad är samboegendom?

Samboegendom kan vara en gemensam bostad och gemensamma saker som ni som sambo har köpt tillsammans. Det kan exempelvis vara er nya tv eller soffa. Du kan läsa mer om vad samboegendom är för något här.

Vad innebär en bodelning mellan sambor?

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det. Den andra sambon får inte vägra eller försvåra en bodelning. Upphör samboförhållandet genom att den ena sambon dör så är det bara den efterlevande sambon som får begära bodelning. Du kan läsa mer om vad bodelning mellan sambor innebär här.

Vad är en gemensam bostad enligt sambolagen?

Enligt sambolagen kan en gemensam bostad vara en bostadsrätt, hyresrätt, villa eller en tomt (ägd, arrenderad eller tomträtt) där det finns en byggnad som används som sambornas gemensamma hem. Du kan läsa mer specifikt vad som gäller för dig som bor i bostadsrätt och är sambo här. Oavsett bostadsform så ska bostaden ha införskaffats gemensamt av samborna med avsikten att samborna ska bo där tillsammans. Du kan läsa mer om vad en gemensam bostad är här.

Behöver du hjälp med att skriva ditt samboavtal?

Om du behöver hjälp med att skriva ett samboavtal rekommenderar vi att du antigen skriver ditt samboavtal online hos oss eller att du använder dig av en advokat istället. Du kan söka efter en advokat med inriktning familjerätt på advokatsamfundets hemsida. Klicka här för att komma till advokatsamfundets hemsida.

Vill du läsa mer om sambolagen och vad det innebär att vara sambo?

Regeringskansliet har publicerat en enkel och gratis folder om vad det innebär att vara sambo. Klicka här för att komma till Regeringskansliets hemsida.

Sambo