Sambo | LegalFriend | Handbok i Juridik

Sambo

Att flytta ihop med den man älskar är ett stort steg. Två hem blir till ett och två viljor ska enas. Men det är också ett stort juridiskt steg, eftersom ni troligen blir sambor enligt sambolagen. Därför är det värt att ägna några minuter på att reda på vad ett samboförhållande egentligen innebär juridiskt. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt? Och vem får vad om det tar slut eller om någon av oss skulle dö?

Juridisk checklista för dig som är sambo

  • Om du inte vill att sambolagens regler ska gälla om ni skulle göra slut eller en av er skulle dö så måste ni skriva ett samboavtal.
  • Sambor ärver inte varandra. Om ni vill ärva varandra måste ni skriva ett testamente.
  • Sambolagen gäller bara bostad och saker som ni har skaffat för att använda tillsammans i ert hem, så kallad samboegendom.
  • Se till att ha en bra försäkring som passar dig som är sambo. Det gäller särskilt om du har familj, stora lån och gemensam bostad.

När räknas man som sambo enligt sambolagen?

Du kan läsa mer om när du räknas som sambo enligt sambolagen här.

När behöver man skriva ett samboavtal?

Sambolagen innebär att ni måste dela lika på bostad och saker som ni köpt för gemensamt bruk. Om ni skulle separera så kan din sambo ha rätt till halva bostaden om ni separerar, trots att det är du som står på kontraktet. Samma sak gäller om ni har köpt en bostad tillsammans och du har betalat för hela bostaden. Din sambo kan då ha rätt till halva bostaden. Samma regler gäller för de saker ni köpt till er bostad tillsammans, så kallad samboegendom. Samboegendom ska också delas lika enligt sambolagen, oavsett vem som har betalt.

Om ni vill göra en annan uppdelning än den som sambolagen bestämmer så måste ni skriva ett samboavtal. I samboavtalet skriver ni om ni vill tillämpa sambolagens bestämmelser eller inte. I samboavtalet kan ni även förtydliga hur ni vill dela på vissa saker, exempelvis så kan ni ha ett samboavtal för bostaden men inte era gemensamma saker. Ni kan även förtydliga vad som tillhör vem. Du kan läsa mer om vad ett samboavtal är för något här.

Vad händer om vi gör slut?

Om ni inte har ett samboavtal och gör slut och flyttar isär, behöver ni dela upp de saker som hör till bostaden. Det kallas för bodelning. Enligt sambolagen gäller det här:

  • Ni som hyr en bostad ihop: Ni ska försöka komma överens om vem av er som mest behöver bo kvar och som ska ta över hyreskontraktet.
  • Ni som äger en bostad ihop: Ni ska dela på vad bostaden är värd. Om någon av er ska bo kvar måste ni komma överens om det. Den som flyttar ska då få ersättning för sin del av bostaden.
  • Ni ska dela på värdet av sånt som någon av er skaffat till det gemensamma hemmet, till exempel möbler, porslin eller dator. Det gäller även er bostad om den skaffades för att användas som ert gemensamma hem.
  • Om en av er bodde ensam i bostaden innan ni flyttade ihop eller redan hade saker som ni sen har använt tillsammans, får den personen behålla bostaden och de sakerna.

Ni kan kontakta tingsrätten om ni inte kan komma överens om hur ni ska dela upp bostaden eller gemensamma saker. De kan hjälpa till med bodelningen. Det måste göras inom ett år från att ni flyttar isär. Du kan läsa mer om vad en bodelning mellan sambor är här. Om ni inte vill göra en bodelning enligt sambolagen behöver ni skriva ett samboavtal. Du kan läsa mer om det här.

Vad händer om någon av oss dör?

Den som är kvar ärver inte någonting om den andra skulle dö. Sambor ärver inte varandra. Det är de närmaste släktingarna som får arvet, oftast är det föräldrarna. Du kan läsa mer om arv här. Ni behöver skriva ett testamente om ni vill kunna ärva varandra. Två vittnen ska skriva under testamentet. Du kan läsa mer om att testamentera någonting till sin sambo här.

Har du eller din blivande sambo barn, gemensamma eller sedan tidigare, är det extra viktigt att vara medveten om vad som gäller om någon av er skulle dö. Sambos har ingen arvsrätt. Finns det barn ärver barnen (oavsett om det är särkullsbarn eller gemensamma barn). Se därför till att skriva ett testamente och komplettera med en bra försäkring för din sambo, så att din sambo exempelvis kan bo kvar i er bostad. Du kan läsa mer om vilka försäkringar som är bra att ha när du är sambo här.

Sambo

Innehåll i "Sambo"